Mirna šetnja za budućnost bez korupcije i afera!

img

30.05.2020. godine

Kako smo ranije i najavili, 30.05.2020. godine, Platforma za progres izlazi na mirnu protestnu šetnju.

Ovo je način da izrazimo naše nezadovoljstvo prema svima koji su odgovorni za sve probleme sa kojima se susrećemo godinama unazad. Vrhunac su dešavanja posljednjih nekoliko mjeseci gdje nam je kriza izazvana pandemijom zbog korona virusa otkrila pravo lice aktuelne politike u Bosni i Hercegovini.

Mirnu protestnu šetnju smo najavili Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od kojeg čekamo odgovor.

Mi ipak smatramo da je neodgovorno šutiti i nijemo posmatrati dok polako nestaje dostojanstvo svih nas i dok se masovno krše ljudska prava. Posebno nas brine što se želi ukinuti naše demokratsko pravo - pravo na izbor!

U početku, korona virus je bila razlog zbog kojeg se razmišljalo o prolongiranju lokalnih izbora. Danas je to nešto drugo. Ako je ideja da se izbori potpuno odgode, to ne možemo dozvoliti. Zahtijevamo da se svim građanima i građankama omogući pravo da glasaju i izaberu svoje predstavnike.

Kroz inicijative, prijedloge, saopćenja za javnost do sada smo ukazivali da ekonomija uz zdravstvo mora biti prioritet uvijek, ali posebno tokom pandemije. Po svemu sudeći, bezuspješno. Iz tog razloga smo odlučili mirnom protestnom šetnjom poručiti da je moguće imati stabilnu budućnost bez afera!

U subotu, 30.05.2020. godine u 11:55 ili simbolično 5 do 12 sa Baščaršije (kod Sebilja) krenut ćemo do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine!

Pozivamo sve građane, predstavnike NVO, političkih opcija, međunarodne zvaničnike, simpatizere drugih političkih stranaka, pripadnike manjinskih naroda, da ne razmišljaju o zastavi ispod koje će protesti biti održani,  nego da razmisle imamo li ijedan isti interes, pogled i način za bolje sutra!

Ukoliko mjere ne budu ublažene do dana mirne protestne šetnje, svi koji odluče da se pridruže našoj protestnoj šetnji, dužni su poštovati mjere o fizičkoj distanci i koristiti zaštitne rukavice i maske.

U utorak 26.05. od 20:00 članovi Platforme i predsjednik Mirsad Hadžikadić odgovaraju na vaša pitanja.

Možete nam se pridružiti na linku: https://us02web.zoom.us/j/87345644028