Platforma za progres traži sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

img

Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na posljednoj sjednici usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koja je dostavljena Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir da je CIK pokrenuo proces izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Platforma za progres poziva predlagača da otvori javne konsultacije o tom nacrtu i predlaže obavezno uvrštavanje sljedećih rješenja:

-Implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Pilav, Šlaku, Zornić i Baralija;

-Implementaciju svih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na Izborni zakon;

-Uvođenje opcije elektronskog glasanja u izborni proces u Bosni i Hercegovini;

-Uvođenje opcije spajanja lokalnih i opštih izbora;

-Uvođenje opcije odgađanja izbora za vrijeme proglašenog vanrednog stanja i stanja prirodnih i drugih nepogoda u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo činjenice da ovakva inicijativa dolazi u vanrednim okolnostima, međutim, podsjećamo da su svojevrsne vanredne okolnosti u Bosni i Hercegovini na snazi jako dugo i da su posljedica, između ostalog, nepotpunog i neefikasnog Izbornog zakona.

Krajnje je vrijeme da Izborni zakon Bosne i Hercegovine bude pripremljen na način koji će ukinuti bilo kakvu diskriminaciju glasača i kandidata u našoj zemlji, a istovremeno omogućiti jeftiniji i transparentniji izborni proces koji garantuje integritet svim akterima.

Ovo je prilika da ponovo pozovemo političke stranke koje su dobile novac za finansiranje, da taj novac vrate u budžete iz kojih im je dodijeljen, uz napomenu da ga doniraju za borbu protiv COVID-19.