ELEKTRONSKIM PUTEM PLATFORMA ZA PROGRES IZABRALA NOVO RUKOVODSTVO NA 2. SKUPŠTINI U BANJALUCI

img

Banjalučki velesajam, Banjaluka

Uz elektronsko glasanje kao poklon, čestitamo Dan državnosti Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima!

ELEKTRONSKIM PUTEM PLATFORMA ZA PROGRES IZABRALA NOVO RUKOVODSTVO NA 2. SKUPŠTINI U BANJALUCI

 

Platforma za progres je 24.11. u Banjaluci održala svoju 2. Izborno – izvještajnu skupštinu.

Skupština se sastojala od kulturnog i radnog dijela.

Prvi dio radnog dijela, usvajanje Statuta i izbor za predsjednika/ potpredsjednika Platforme za progres, prenosila je Face TV. Kandidati su se predstavili delegatima prethodno izabranim demokratskim putem u svojim regijama, nakon čega je uslijedilo elektronsko glasanje. U roku od par minuta, rezultati su bili gotovi. Za predsjednika Platforme za progres izabran je prof. dr. Mirsad Hadžikadić. Za potpredsjednika izabran je još jedan Banjalučanin, Aleksandar Eskić.

Izabrani predsjednik, Mirsad Hadžikadić, obratio se publici sa inspirativnim govorom. Na usvajanje je svim prisutnim članovima dao i dokument koji se zove „Obećanje Platforme za progres građanima Bosne i Hercegovine, Ugovor sa Bosnom i Hercegovinom“. Poruka koju je poslao jeste da će članovi Platforme za progres preuzeti odgovornost za stanje u zajednici, da će ova stranka sankcionisati sve kadrove koji ne rade u interesu građana i da će svaku odluku donijeti u skladu sa svojim principima. Za kraj je pozvao sve članove koji obnašaju funkcije unutar stranke da izađu na binu, kao nova lica bosanskohercegovačke političke scene. 

Nakon toga, prisutni su nastavili sa radnim dijelom Skupštine.

Elida Osmanović, predsjednica regije Bosna je podnijela izvještaj o napretku koji je Platforma za progres postigla u samo godinu dana. Sanel Šarić, predsjednik regije Dijaspora je podnio finansijski izvještaj i zahvalio se svim članovima koji su doprinijeli na bilo koji način da Platforma uspješno radi u prethodnih godinu dana. Ermina Iljazović, predsjednica Nadzornog odbora, podnijela je izvještaj o radu ovog organa.

Nakon izvještajnog dijela, nastavljeno je sa predstavljanjem kandidata i elektronskim glasanjem.  Od šest predstavljenih kandidata, delegati su izabrali sljedeća tri za pozicije unutar Predsjedništva Platforme za progres ispred mladih:

 1. Selma Čatibušić
 2. Nedim Sladić
 3. Denis Smajić

U kategoriji rodne ravnopravnosti, od četiri kandidatkinje, delegati su izabrali sljedeće dvije:

 1. Nejira Sarajlić
 2. Zejna Šanjević Kussmaul

U Nadzorni odbor izabrani su:

 1. Adna Hadžalić
 2. Ermina Iljazović
 3. Damir Miljević
 4. Medžida Mulić
 5. Vildana Muminović

Kandidati koji su izabrani u Sud časti su:

 1. Akšamija Ismir
 2. Dženan Babić
 3. Salih Gafić
 4. Kenan Idrizović
 5. Ratko Stamenić

Svi prisutni članovi su na kraju, takođe elektronskim putem, imali priliku da glasaju za pitanja članarine u Platformi za progres.

Na ovaj način, Platforma za progres je nastavila da, unutar svojih struktura, ostvaruje ono što je jedan od njenih programskih ciljeva za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a to je uvođenje elektronskog glasanja. Ovo je treći put da se unutar ove stranke uspješno provodi ovaj način glasanja, a prvi put da se provodi na kompletnom prisutnom članstvu. Želimo napomenuti da je bila garantovana anonimnost svakog glasa i da je postojala zaštita ličnih podataka.

Platforma za progres je dokazala da je poštenije, modernije i efikasnije glasanje moguće.

Događaj su podržali i predstavnici drugih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Prisutnima su se obratili Aleksandar Vuković iz SDP BiH i Saša Čekrlija iz PDP-a, a podršku smo dobili i od NBL-a. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je uputio pismo dobrodošlice i uspjeha u radu. Poruka podrške je došla i od Čapljinske neovisne stranke "Čapljina u srcu".

Pored radnog dijela, Skupština je imala i bogat umjetnički program u okviru kojeg su nastupili: Arabeske, Josip Pejaković, Hasija Borić, Dragana Glumac i Nihad Voloder.

Uz elektronsko glasanje kao poklon, čestitamo Dan državnosti Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima!