Mjere , preporuke i savjeti za zaustavljanje širenja virusa

img

Ekspertni savjet za zdravstvo

Članovi Ekspertnog savjeta za zdravstvo Platforme za progres kojeg čine istaknuti medicinski djelatnici iz Bosne i Hercegovine, dali su svoj osvrt na Pandemiju virusa COVID-19 i uputili nekoliko konkretnih mjera za koje smatraju da bi se trebale hitno poduzeti kao bi se zaustavilo dalje širenje virusa i sačuvalo cjelokupno zdravlje građana i građanki u našoj zemlji.

KONTEKST

Osnovni cilj promocije zdravlja i programa prevencije bolesti, jeste očuvanje zdravlja ljudi. To je proces koji omogućava ljudima da poboljšaju i povećaju kontrolu nad svojim zdravljem u gotovo svakoj situaciji. Područje javnog zdravstva i programa prevencije dijele neke zajedničke ciljeve, kao što su promocija zdravlja u cjelosti, promocija prevencije različitih bolesti i primjena epidemioloških mjera da bi se ovi ciljevi ostvarili (Am J Prev Med. 2015 Nov; 49(5 0 3): S230–S240.)

U promociji zdravlja ljudi programi prevencije imaju posebnu ulogu. Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine, objavila je da je izbijanje COVID-19-virusom uslovljenog oboljenja (prvi put verificiranog u Kineskoj pokrajini Wuhan, decembra 2019) dostiglo nivo globalne pandemije, te je zbog izrazite zabrinutosti zbog “alarmantnog stepena širenja i težine kliničke slike”, pozvala vlade da hitnom i agresivnom akcijom zaustave širenje infekcije.  

Znanje i razumijevanje svih determinanti zdravlja i bolesti, tokom posljednjih decenija se rapidno mijenja. Stoga je izuzetno bitno postojanje fleksibilnosti u radu zakonodavnih tijela s ciljem da ojačaju zakonske kapacitete da odgovore novim i hitnim rizicima po zdravlje ljudi.

ZDRAVSTVENI STANDARD

Internacionalni zakon o ljudskim pravima garantuje svakom pravo na najviši mogući zdravstveni standard i obavezuje vlade da preduzmu korake kojim bi spriječili bilo kakve prijetnje ljudskom zdravlju i ujedno obezbijedili medicinsku skrb onima koji je trebaju. Ljudska prava takođe prepoznaju, da u kontekstu ozbiljnih prijetnji ljudskom zdravlju i vanrednih situacija koje prijete životu jedne nacije, određene restrikcije ljudskih prava mogu biti opravdane, kada imaju svoju legalnu osnovu, striktno su neophodna, bazirana na naučnim pokazateljima, nisu proizvoljna niti diskriminatorna u primjeni, poštuju ljudsko dostojanstvo, podliježu reviziji i proporcionalna su u postizanju cilja. 

 (https://www.hrw.org/news/2020/03/19/human-rights-dimensions-covid-19-response)

MJERE

U skladu sa svim navedenim, Savjet za zdravstvo Platforme za progres predlaže sljedeće mjere:

  1. U cilju zaštite ljudskog zdravlja i prevencije širenja virusne infekcije COVID-19, neophodno je sprovesti oštrije mjere kontrole medicinski/epidemiološki određenog karantina i samoizolacije, kao i identifikaciju svih osoba koje ih krše, uz dosljedno sankcionisanje istih i određenje mjera kontrolisanog karantina.
  2. U slučaju pogoršanja epidemiološke slike uvesti mjeru zabrane napuštanja mjesta prebivališta uz obezbjeđenje posebnih dozvola za specifične profesije neophodne za održanje određenih životnih aktivnosti (zdravstveni radnici, policija, vatrogasci, radnici u procesima rada bitnih za život, npr. određene fabrike, apoteke, termoelektrana…)
  3. U cilju prevencije širenja infekcije, ali i održanja zdravog psihosocijalnog statusa građana, kao i pravilnog rasta i razvoja djece, omogućiti izlazak mladjih od 18 i starijih od 65 godina u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i to po principu:
  4. izlazak starijih od 65 godina tri dana u sedmici (svaki drugi dan u odnosu na mlađe) u periodu od 10:00 h do 14:00 h , uz pridržavanje svih važećih, preporučenih mjera zaštite i samozaštite (održanje distance, lična zaštita, kretanje u grupi u kojoj su maksimalno dvije osobe)
  5. izlazak mlađih od 18 godina tri dana u sedmici (svaki drugi dan u odnosu na starije) u periodu od
    10:00 h do 12:00 h i od 17:00 h do 19:00 h , uz pridržavanje svih važećih, preporučenih mjera zaštite i samozaštite za sve starije od 10 godina (održanje distance, lična zaštita, kretanje u grupi po dvoje, bez okupljanja), a za mlađe od 10 godina, pod nadzorom roditelja/staratelja.
  6. Napraviti izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje primjeni na sve pacijente sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha, bol u prisma), te eventualno drugih simptoma vezanih za COVID-19.
  7. U cilju nesmetanog kontinuiranog obavljanja zdravstvene djelatnosti, omogućiti nesmetanu, kontinuiranu dostavu potrošnog materijala i medicinske opreme:

5a. Angažovanje kapaciteta kargo letova za internacionalne destinacije prema zemljama (Kina prije svega) u kojima se može nabaviti potrošna medicinska oprema za zaštitu, samozaštitu i liječenje (npr maske, rukavice, kaljače, odijela, naočale, kape, respiratori, testovi...) od COVID-19.

5b. Angažovanje vojske BiH (helikopteri) u brzoj i jednostavnoj distribuciji potrošne robe u sve gradove shodno zdravstvenim kapacitetima, vrsti usluga i broju stanovništva koje gravitira prema tom gradu.

ZAKLJUČAK

Ovo je period kada moramo djelovati odlučno i u kratkom vremenskom roku, bez suvišnih poteza. Svaki dan u kojem ne povučemo prave poteze, može nas puno koštati.

U ovakvim okolnostima, javno zdravlje se stavlja iznad svih drugih vrijednosti i to nam mora biti primarni cilj. Isto tako, ne treba ga postići po cijenu grubih kršenja drugih prava i sloboda, primjećujući vrlo restriktivne mjere.

Zbog svega navedenog, smatramo da mjere koje predlažemo, prije svega, imaju jasan cilj da zaštite cjelokupno zdravlje svih građana i građanki, istovremeno vodeći računa o zaštiti prava i sloboda.