Ne smijemo dozvoliti da vrijeme pandemije utiče na obrazovanje onih koji su budućnost Bosne i Hercegovine

img

Ekspertni savjet za obrazovanje

Ekspertni savjet za obrazovanje Platforme za progres u proteklom periodu, na osnovu sprovedene ankete među učenicima i roditeljima, uradio je analizu trenutnog stanja u obrazovanju i online nastavi.


Na reprezentativnom uzorku ispitanih došli smo do zaključka da je potrebno što hitnije da ministarstva obrazovanja na svim nivoima urade sveobuhvatniju anketu i istraživanje u školama i univerzitetima na području cijele Bosne i Hercegovine.

Na taj način ćemo imati jasniju sliku na koji način se učenici, nastavnici i roditelji snalaze u online nastavi i kako im ponuditi pomoć.

30,4% ispitanih kazalo je da učenik ima djelomično predznanje o praćenju i održavanju online nastave, dok 40,3% ispitanih tvrdi da učitelj ima djelomično predznanje.

Ovo ukazuje na činjenicu, da su prosvjetni radnici, kojima iskazujemo duboko poštovanje, morali biti dodatno obučeni za korištenje platformi za online nastavu.
Rezultati pokazuju da 38% djece često ima problema sa internet konekcijom i da je nastava za njih izuzetno otežavajuća.
Također, pozivamo ministarstva obrazovanja, škole i univerzitete da prepoznaju učenike koji nemaju odgovarajuća sredstva za praćenje nastave i da omoguće djeci, ako ne nabavku, barem posudbu elektronskih uređaja za praćenje nastave, a naše rezultate stavljamo na raspolaganje svim institucijama kako bismo što prije pronašli rješenje za ove probleme.


Ne smijemo dozvoliti da vrijeme pandemije utiče na obrazovanje onih koji su budućnost Bosne i Hercegovine!