Nema dogovora osim da nema dogovora i da damo sve što imamo – jedno po jedno!

img

BiH

Sve te scenarije koje živimo Bosna će nadurat i nadživjet. Ali pitaju li se ikad pojedini o spomenu svog imena nakon njih.

Sad su na redu sudovi. Istočno Sarajevo ili Banja Luka, pitanje je sad. Tu su, naime, najbliži rješenju. Zakonu o sukobu interesa i pranju novca. Sve ostalo stoji. Od Laktaša do Mostara stoluje Bosna povlačenjem sa svih frontova. Jedan po jedan stub ove države padaju iz pregovora u pregovor, i sve mirno, bez sukoba. Tako ćemo u Evropu. Tako nas izvještava premijer FBiH, ravan Dodiku po udaru na državnu imovinu i svesrdno uslužan kad je u pitanju posljednji bedem države Bosne i Hercegovine, Ustavni sud.
 
Dodik opet prijeti. Nema puta u EU ako Visoki predstavnik išta nametne vezano za RS. O sebi za sebe, a zajedno bi u EU. Nema logike, ali ima Dodik.
 
Čović caruje. Stoluje. Sve su prilike da će novi podnaslov jedne od "miroljubivih" Nikšićevih epopeja isporučiti izmjene Izbornog zakona bez prepoznavanja građanina kad je o Hrvatima riječ, ili slično. Presude će se relativizirati, ili implementirati djelimično.
 
Predstoje dani mirno podijeljene Bosne bez ispaljenog metka, sa sjeveroistočnim srpskim svetom i jugozapadnom ustaškom carevinom. Mirno, politikom kompromisa. Sve te scenarije koje živimo Bosna će nadurat i nadživjet. Ali pitaju li se ikad pojedini o spomenu svog imena nakon njih.
 
Platforma za progres nikad ne odustaje od razgovora, ali pregovori na ovakav način nisu pregovori. Nego bešćutna trgovina opštih dobara, a u svakoj prilici ćemo ukazivati na posljedice odsustva morala i pravičnosti, viziji Bosne i Hercegovine kao zaštitnika i garanta svakom njenom građaninu.