Trojanski kompromis - manje države, a više blokada

img

Sarajevo

Vjerujem da će nas, možda i nesvjesni svog neznanja, nesposobnosti i kukavičluka, foteljaši opet ubjeđivati da je ovo put koji nema alternativu.

Mjesecima nam govore da bilo kakav razgovor, pa makar i štetan i bogat psovkama o genocidu, nema alternativu i da je kompromis sa SNSD-om i HDZ-om neophodan da bi se izbjegle blokade države i da bi građani na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine živjeli bolje. E pa, eto nam blokada, države sve manje, a građanima ako šta ostane izuzev demagogije i populizma.
 
Odavno upozoravamo da je dosadašnji način rada neodgovoran, lišen znanja i vizije kada je u pitanju budućnost države i motiviran ličnim interesima i podjelom fotelja. Podanički odnos prema SNSD-u, HDZ-u i Međunarodnoj zajednici doveo je državu u možda i najteži položaj od završetka rata, a građanska država i bosanstvo kao integrativni faktor su dalje nego prije. Pravdanje kompromisa javnosti time što su od Dodika izmolili usvajanje zakona koji trebaju i entitetu RS kao i FBiH je čisto manipuliranje građanima.
 
Obaranjem zakona na Domu naroda još jednom je potvrđeno da sa trenutnom koalicijom na državnom nivou, baš kao i sa prethodnom vlasti, Bosna i Hercegovina gubi. Nije Kovačević džaba rekao da je SNSD ušao u ovu koaliciju da od Trojke isposluje stvari koje trebaju entitetu RS.
 
Vjerujem da će nas, možda i nesvjesni svog neznanja, nesposobnosti i kukavičluka, foteljaši opet ubjeđivati da je ovo put koji nema alternativu.
Teško nama i Bosni i Hercegovini ako je tako.