Najbitnija izmjena Izbornog zakona: Dati građanima stvarno pravo izbora!

img

BiH

U našem je interesu da edukujemo građane i građanke, da promovišemo prave vrijednosti koje grade društvo i onda da im vjerujemo da će napraviti pravi izbor.

Dok jedni govore da nije ništa dogovoreno i potpisano, Dodik i Čović uveliko potvrđuju svojim izjavama da jeste. Tako i sa ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona koji je predstavio HDZ. Oni su izgleda stvarni vladari države i naših sudbina.
 
Ne mislim ja ni da “probosanski” predstavnici u vlasti namjerno prave ovakve katastrofalne greške na štetu države. Čini mi se da zaista samo ne znaju i zavaravaju i sebe i nas da sa ovakvom amaterskom politikom imamo nekakvu budućnost. Bojim se da ćemo to neznanje i bahatost dugo skupo plaćati.
 
Reforma Izbornog zakona je neophodna, ali na način da omogućimo kreiranje istinske demokratije koja postoji u drugim modernim državama. To znači da su tehničke izmjene Izbornog zakona najbitnije, a to podrazumijeva:
 
- da izbori tačno mjere volju građana (izborni integritet),
- da su liste otvorene,
- da mandat pripada izabranom dužnosniku, a ne stranci,
- da se mandat ograniči na dva ukupna mandata,
- da postoji mehanizam vanrednih ili prijevremenih izbora,
- da se izborni prag ne mijenja kako bi nove ideje mogle biti predstavljene,
- da su prava svih građana ista,
- da se ukinu sve preferencije - redoslijed na listi nije bitan u određivanju mandata, odnosno, da se samo broj glasova uzima u obzir.
 
Ovakav zakon okogućava da glasači kazne preletače, nepoštene, nesposobne i sebične.
 
U našem je interesu da edukujemo građane i građanke, da promovišemo prave vrijednosti koje grade društvo i onda da im vjerujemo da će napraviti pravi izbor.
 
Ja vjerujem građanima i građankama koji imaju slobodu izbora.