Demografski slom je poraz svih politika u Bosni u Hercegovini!

img

BiH

Potrebni su hitni koraci da što prije zaustavimo ove trendove kako bismo spasili našu vlastitu budućnost. Platforma za progres smatra da su sve druge teme suvišne i bez svrhe ako nemamo temelj na koji postavljamo našu Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je u skladu s međunarodnim standardima trebala ove godine da uradi popis stanovništva, jer je od zadnjeg prošlo deset godina.

Svjesni da bismo dobili poražavajuće podatke o broju stanovnika, jer i kad isključimo masovne odlaske, samo u prošloj godini smo ostali bez 14.000 ljudi.
Uz sva negodovanja i neprihvaćanja prošlog popisa, pitamo se kako će vladajuće strukture ispuniti statističke obaveze na evropskom putu ili se nadamo da će nam i tu „progledati kroz prste“.

Prošle godine u Bosni i Hercegovini je rođeno 25.311 beba, a umrlo je 39.655 ljudi. Dvije godine prije rata, 1990. godine je bilo živorođene djece 66.964. U poređenju sa prošlom godinom, bilježimo pad od 60 posto. Ovo očituje i neke druge navode, poput toga da je bilo optimističnije i sretnije za rađanje djece ili pak naprosto da nas je bilo više. Optimistični milion razlike dobiven popisom 2013. godine u poređenju s 1991. godinom je porastao masovnim odlascima za boljim i sigurnijim okruženjem. Uostalom, na biroima za zapošljavanje prošle godine je bilo preko 360.000 ljudi, a uvozimo radnike. Da li su plaće male ili je lakše raditi u drugim državama?

Prema dostupnim informacijama, kada se sastave Čajniče, Kalinovik, Rudo, Glamoč, Kupres i Grahovo, nemamo niti jednog prvačića. A svi znamo kad nema djece, radost utihne.
Idući dalje u Krajinu, na primjer, u Cazinu se 1990. godine rodilo 1.223 djece, a prošle godine u kompletnom Unsko-sanskom kantonu, koji uključuje osam općina – Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most i Veliku Kladušu, rođeno je 1.426 beba.
Pad nataliteta, bilježe i drugi gradovi, a najveći Zenica – 1407 ili Zvornik – 1.158. U manjim gradovima poput Prozora-Rame, u 1990. godini bilo je rođeno 325 beba, a prošle godine 64.

Uz pad nataliteta, odlazak i šokirajuće snimke uništenih šuma i zelenih oaza pod navalom 'investitora', činjenicu da je Vareš izgubio cijelo jedno brdo, ne/vladavinu prava, političke nestabilnosti pretočene u decenije normalnosti, zaključujemo da je nešto duboko pogrešno u sistemu.

Potrebni su hitni koraci da što prije zaustavimo ove trendove kako bismo spasili našu vlastitu budućnost. Platforma za progres smatra da su sve druge teme suvišne i bez svrhe ako nemamo temelj na koji postavljamo našu Bosnu i Hercegovinu, a to su mladi.

Upućujemo apel donosiocima odluka i pozivamo na odgovornost, promjenu kursa u opštoj retorici jer je neophodno što prije vraćanje povjerenja u institucije, eliminisanje govora mržnje i omogućavanje ljudima da žive svoja prava slobodno i bez straha od progona jer su „drugačiji“.