Hadžikadić i privrednici: vrijeme je za promjene

img

Sarajevo

Sinoć je u prostorijama hotela Evropa održana javna tribina u organizaciji Platforme za progres, na temu: “Ekonomska perspektiva Bosne i Hercegovine: Sadašnjost i budućnost”.

Razgovor je moderirao prof. dr. Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, a prisutnima su se obratili ekonomski stručnjaci i privrednici iz različitih dijelova države.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar i direktor kompanije Havrex d.o.o. iz Banjaluke, naglasio je važnost građanskog aktivizma i promjene vlasti kroz glasanje na izborima. Dugoročno rješenje je samoodrživost zemlje, kroz unapređenje rada postojećih kompanija i otvaranja novih. Apelovao je na građanski aktivizam i doprinos u lokalnim zajednicama.

Jusuf Duraković, rektor na Univerzitetu u Zenici i vlasnik kompanije TPS d.o.o., istakao je da nema političkog ambijenta za ostvarivanje značajnog ekonomskog napretka, ali da nas to ne oslobađa odgovornosti da radimo na poboljšanju stanja. Jačanje vlastite proizvodnje i domaćih proizvoda, stimulisanje izvoznika i privrede u cjelini, reforma obrazovnog sistema, nove tehnologije, ulaganje u nauku i istraživanje, strani investitori, digitalizacija i borba za bolji standard građana su rješenja za promjenu ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

Mehmed Polimac, vlasnik kompanije Polimac Company, predložio je formiranje alternativne vlade i ministarstva za dijasporu. Istakao je da je neophodno da na vlast dođu pošteni, sposobni i oni koji imaju znanje. Mnoga rješenja već postoje u razvijenim državama i mogu se primijeniti i ovdje. Apelovao je na zajedništvo u ostvarivanju zajedničkih ekonomskih interesa, jer je to put da se podjele u državi prevaziđu.

Jasmina Numanović Stjepanović, vlasnica Hashtag d.o.o. iz Tuzle i zastupnica za prodaju japanske kompanije Fanuc, rekla je da velika mogućnost razvoja Bosne i Hercegovine leži u mladima koji određeni period života provedu u razvijenim državama svijeta i vrate se u Bosnu i Hercegovinu. Moramo isticati više pozitivnih priča i stvoriti drugačiji ambijent za investitore. Mala i srednja preduzeća su ključ razvoja Bosne i Hercegovine.

Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije Arifagic Investment d.o.o. iz Kozarca, govorio je o poljoprivredi u Bosni i Hercegovini i neiskorištenim potencijalima koje naša država ima. Razlog lošeg stanja u ovoj oblasti leži u vladajućim političkim strukturama. Kao kratkoročna rješenja, predložio je regresiranje goriva, repromaterijala i sjemena. Kao dugoročno rješenje, predložio je osnivanje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou. Na kraju, Arifagić je apelovao na građane da promijene trenutnu paradigmu, u kojoj postoje tri centra moći koji su privatizovali državu. Naši građani grade različite države svijeta, vrijeme je da izgradimo i Bosnu i Hercegovinu. Dodao je da izbore u oktobru smatra jednom vrstom referenduma i da je to prilika za sve nas da promijenimo stanje u kojem se nalazimo.