Milion bh. građana može promijeniti političku scenu u jednom izbornom ciklusu

img

Dijaspora je ogroman dio biračkog tijela kojem se ne pridaje značaj!

Na osnovu procjene da oko milion građana Bosne i Hercegovine iz dijaspore ne ostvaruje pravo glasa, čime se gubi izuzetan potencijal koji u jednom izbornom ciklusu može promijeniti odnos snaga na bh. političkoj sceni, Tim za glasanje putem pošte Platforme za progres vodi niz aktivnosti na pripremi tehničkih rješenja za glasanje u odsustvu, primjenjivih na praktičan način i u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji žive i rade van zemlje, a žele iskoristiti demokratsko pravo učešća na izborima, vrlo dobro znaju koliko je proces registracije za glasanje putem pošte komplikovan, neadakvatan i do te mjere neefikasan, da su mnogi ostali uskraćeni u ostvarivanju svog prava. Pandemija je još više ukazala na sve nedostatke koje godinama prate izborne procese, te je motivacija (što pokazuje statistika dostupna na www.cik.ba) manja u svakom sljedećem izbornom ciklusu.

Ako ćemo stvari nazvati pravim imenom - dijaspora je ogroman dio biračkog tijela kojem se ne pridaje značaj, što uz tehnički komplikovan proces registracije za glasanje putem pošte građane dodatno demotivira, a ogroman potencijal za promjenu eutanizira. Činjenica je da bh. građani koji žive van zemlje mogu promjeniti situaciju u samo jednom izbornom ciklusu, ako im se omogući glasanje na način koji odgovara tehničkim procesima u 2021. godini, te primjenom postojeće IT tehnologije. Da bi se broj birača iz dijaspore povećao, potrebno je napraviti tek nekoliko jednostavnih tehničkih unapređenja. Takođe, s obzirom na to da bh. građani s prebivalištem van Bosne i Hercegovine svoje biračko pravo mogu ostvariti jedino posjedovanjem važećih bh. dokumenata, podsjećamo da iskoriste svoj boravak u domovini kako bi na vrijeme obezbjedili bh. dokumente i time stekli pravo na glasanje u odsustvu.

Platforma za progres (Regija Dijaspora – Tim za glasanje putem pošte) pravi konkretne korake, analizira postojeće probleme i priprema praktična rješenja koja se mogu implementirati u vrlo kratkom vremenskom periodu. Za dobronamjerne razgovore na raspolaganju smo Centralnoj izbornoj komisiji, OSCE-u, OHR-u, ambasadama, institucijama i svima onima koji žele doprinijeti da se glas dijaspore čuje glasnije. O svim narednim koracima u tom smjeru javnost će biti pravovremeno obavještavana.

Platforma za progres je prva stranka u Bosni i Hercegovini koja svojim progresivnim djelovanjem aktivno uključuje dijasporu u domaće demokratske procese, kako bismo svi skupa doprinijeli toliko željenim promjenama, našoj domovini istinski potrebnim. U tom smislu, dijaspora je dio istog tijela.