Platforma za progres na ovim izborima dokazuje da je pokret za promjene!

img

Nastali od ideje, krenuli ispočetka, bez ranije formiranih struktura.

Ove godine imali smo priliku, hrabrost i odlučnost da izađemo na Lokalne izbore. Premda smo kao pokret osnovani prije dvije godine, jučer smo po prvi puta izašli na Lokalne izbore sa kandidatskim listama u 36 izbornih jedinica u cijeloj državi!

U poređenju sa strankama koje su također nastale kao novi pokreti, pri čemu mislimo na one koje nisu formirane iz drugih političkih opcija u proteklih 15 godina, Platforma za progres ostvarila je najbolji rezultat!

Činjenica da smo imali bolje rezultate na prvim lokalnim izborima od mnogih političkih opcija govori mnogo.

Ponosni smo na sve što smo uradili u protekle dvije godine, što smo bili razlog promjene društvene svijesti, što smo svakodnevno uticali na građane Bosne i Hercegovine da su baš oni potrebni kako bi nam svima bilo bolje.

Drago nam je da su građanske opcije u Bosni i Hercegovini sve češće počele da koriste našu terminologiju koristeći koncepte kao što su povjerenje, poštenje i nove vrijednosti, koje nedvosmisleno ukazuju na principe Platforme za progres: država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost.

Još mnogo posla ima i to ćemo pokazati u narednom periodu!

Naši kandidati za načelnike su stekli iskustvo, ostvarili dobre rezultate i ponosni su na činjenicu da su baš oni svojim znanjem i sposobnostima stekli povjerenje značajnog broja građana iako nisu bili previše medijski eksponirani.

Svoje predstavnike u vijeću prema dosadašnjim informacijama imat ćemo u  Tuzli, Vogošći, Hadžićima, Gradačcu, Visokom, Ilidži, Centru, Tešnju, Gračanici, Konjicu, Novom Gradu Sarajevo, Starom Gradu i Novom Sarajevu. Broj vijećnika u ovim vijećima će se tek potvrditi na osnovu konačnih rezultata.

Uprkos manjoj izlaznosti, rezultati su pokazali da je naše društvo ipak spremno za promjene.

Izborna kampanja Platforme za progres razlikovala se po mnogo čemu - bili smo drugačiji i pokazali da se na kreativan način može mijenjati svijest građana i da politika može biti čista i nadahnjujuća.

Bavili smo se svojim projektima, nismo pričali o drugima i niti u jednom momentu naš fokus nije bio na blaćenju nekoga ili nečega, nego na predstavljanju konkretnih rješenja za probleme naše svakodnevnice.

Zato kažemo, mi smo pobjednici! Pobjednici jer smo dokazali da može i drugačije, da je do svih nas. Pobjednici jer smo uložili samo 70.000 maraka koje smo dobili od donacija za kampanju u kojoj smo građansku svijest mijenjali porukama i djelima, a ne slikama kandidata! Pobjednici jer nismo koristili budžetska sredstva za realizaciju naših aktivnosti! Pobjednici jer smo prvi put na izborima i ostvarujemo ovakav rezultat!

Tek počinjemo!

Drugim političkim strankama čestitamo na svim osvojenim načelničkim i vijećnićkim pozicijama i nadamo se da ćemo svi zajedno raditi da napravimo bolju i progresivniju Bosnu i Hercegovinu!