Predstavljeni kandidati za načelnika Ilidže i gradonačelnika Bihaća

img

Na press konferenciji održanoj 28.08.

Danas su u prostorijama Platforme za progres predstavljeni kandidati za načelnika Ilidže i gradonačelnika Bihaća. Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić na samom početku je naglasio da Platforma na ove izbore izlazi ciljano sa četiri kandidata za načelnike/gradonačelnike na području Sarajeva i Bihaća. To su gradovi koje tek treba osmisliti, Sarajevo treba da konačno postane europski grad u širem smislu riječi, a Bihać treba da postane posve siguran grad za život. Uz ove gradove naglasio je važnost Mostara i spremnost Platforme za progres za sve izazove u ovom gradu.

Kandidat za načelnika općine Ilidže je tridesetdevetogodišnji Edin Bunda, diplomirani ekonomista i magistrant na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoje petnaestogodišnje radno iskustvo stekao je radeći za međunarodne finansijske institucije, većinom kao menadžer različitih organizacionih sektora.  Nikada do sada nije bio poliitčki aktivan. „Svi znamo da u ovoj zemlji živi ogromna većina dobrih, poštenih, normalnih i obrazovanih ljudi, koji žele da žive od svog rada i da imaju život dostojan čoveka u svakom smislu. Smatram da je došlo vrijeme da upravo ti ljudi izađu iz sjene i zauzmu mjesto koje im u ovom društvu pripada. Jer ako to ne uradimo sada, ne želim ni misliti o tome kada će doći nova prilika. Upravo iz tog razloga sam prihvatio kandidaturu za načelnika Općine Ilidža, jer je toliko stvari koje se mogu i moraju raditi mnogo bolje nego što je to bio slučaj do sada. To svi znamo i o tome ne treba posebno govoriti. Ja radije biram da govorimo potencijalu i o onome što se sada i svakog narednog trenutka može uraditi puno bolje.”, istakao je Edin Bunda. Naglasio je da će poseban fokus njegovog rada biti na transparentnosti, antikoruptivnosti i digitalizaciji svih procesa rada općine sa fokusom na monitoring i praćenje potrošnje novca u realnom vremenu.

Mirsad Kečanović, kandidat za gradonačelnika grada Bihaća je poduzetnik koji je svoju profesionalnu karijeru izgradio u Sjedinjenim američkim državama, a kasnije, dolaskom u Bosnu i Hercegovinu, nastavio sa  djelovanjem i u svojoj državi. “Moj poslovni život je bio i danas je neovisan od drugih te uvijek ovisan od vlastitog zalaganja i napora. Kao čovjek patriota odlučio sam da svoja znanja i vještine prenesem i na područje naše Bosne i Hercegovine tako da se vraćam u BiH i osnivam Century 22 u tri grada: Sarajevo, Tuzla i Bihać gdje zapošljavam mlade ljude kojima nesebično pomažem u njihovom profesionalnom rastu i napretku. Želja mi je da posao proširim i u ostalim gradovima BiH.”, kazao je Mirsad Kečanović. Svjestan je, kako kaže,  potencijala i resursa koje posjeduje naša država, a od straha da neće biti na kvalitetan i najbolji način iskorišteni, odlučio je da se politički aktivira i svojoj zajednici pružim sve vještine i sposobnosti koje bi mogle poboljšati ekonomsku sliku grada i napraviti značajan ekonomski skok koji je ovom gradu neophodan. Bihać kao grad zaslužuje da mu se ponovo vrati staro ruho sa novim sjajem budućnosti. Osim ekonomije posebnu pažnju bih posvetio i rješavanju migrantske krize, mladima, obrazovanju, privredi, kulturi i socijalnoj politici.

Konferenciju možete pogledati na linku:  

https://www.facebook.com/watch/?v=756678618448694&extid=7AuWicS3EXudGuzB