Elektronsko glasanje na ulicama Mostara!

img

Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine

U okviru velike kampanje Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine, aktivisti i aktivistice stranke Platforma za progres, organizirali su danas akciju simulacije elektronskog glasanja na ulicama Mostara.

Građanima i građankama je na ovaj način predstavljen model izbornog procesa, kojim se garantuje zaštita glasačkog listića upotrebom skenera. Platforma za progres je jedna od rijetkih političkih stranka koja je ukazala na potrebu uvođenja elektronskog glasanja, čime je jedino moguće predstaviti realnu biračku volju građana i građanki, a ne izbornu volju političkih stranaka. Ono što je danas predstavljeno u Mostaru, jeste prijelazno stanje do uspostavljanja mogućnosti za potpuni prelazak na elektronsko glasanje. Građanke i građani Mostara su pokazali veliku zainteresiranost i željeli su da se detaljno informišu o prednostima ovog vida zaštite svakog glasa. 

Njihove reakcije su bile i više nego pozitivne, a o tome najbolje govore komentari ljudi koji su učestvovali u simulaciji: "Ovo je jednostavno, puno jednostavnije nego sam očekivao, vrijeme je da damo priliku vama mladima u ovoj državi", poručio je jedan građanin Mostara.

„Mi roditelji smo zaista odgovorni za ovakvo stanje u državi. Vi imate znanje i čini se da je vrijeme da roditelji djeci prepuste neke stvari, počevši od ovoga. Hvala na prilici da nam predstavite ovaj vid glasanja draga djeco",  rekla je jedna Mostarka.

Opcije koje su bile navedena za glasnje na simultanim glasačkim listićima, jesu ujedno i principi za koje se zalaže Platforma za progres, a koje principe su Mostarci ocijenili kao najvažnije, možete pogledati na Facebook stranici:  https://www.facebook.com/mostarplatformazaprogres/.

 

Kampanja Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine, nastavlja se i u narednim danima kada se očekuje i predstavljanje dokumenta sa principima i rješenjima za političko uređenje grada na Neretvi, na kojem je radila stručna grupa Platforme za progres.