Situacija u Bosni i Hercegovini mašala i aferim

img

BiH

Da sumiramo nedavne događaje:

- Novalić u prvom redu na sjednici Glavnog odbora SDA. Ja ne znam pravne detalje njegovog slučaja, ali znam da je osuđen i presuđen. Kriminal i SDA opet ruku pod ruku. Mašala.

- Još jedna stranka nastala od SDA. Njihovi stari kadrovi uzeli glavne poruke nekih od postojećih stranaka i tvrde da su nova paradigma na političkoj sceni. Još jedna stranka koja računa na potpunu amneziju naroda. Aferim.

- Dodik u posjeti kod Lukašenka, plus 10 minuta sa Putinom. Izgleda da je malo zalutao na evropskom putu. A možda je otišao na savjetovanje prije novog ročišta u Sarajevu. Mašala.

- Čović kod Plenkovića u Zagrebu. Ne znam što su morali kad su opet poručili isto kao i uvijek: legitimno predstavljanje i južna interkonekcija moraju biti u HDZ rukama. Kao da Amerikanci nisu ništa ni rekli. Aferim.

- Visoki predstavnik Schmidt opet pričao o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali još uvijek fol čeka da se državna koalicija dogovori, iako zna da neće. Ako se boji prijetnji Dodika ili otpora Čovića mogao je to uraditi dok su ova dvojica ljubili ruke Putina i Plenkovića van države. A možda i on čeka da amnezija naroda uradi svoje pa da kompromis proizvede ono poznato: ništa. Mašala.

- HDZ i Trojka se sukobili oko postavljanja direktora KCUS-a. Da nema i to veze sa Izbornim zakonom ili podmirivanjem nekih drugih računa unutar partnera ili "svojih"? Kako god, još jedan kompromis na pomolu. Aferim.

- Mediji i novinari opet na meti Trojke. A njihovi predstavnici postaju institucije. Izgleda da uče od najboljih: Dodika i Čovića. I mašala i aferim.

- Ubistva žena i krajnja bahatost i nasilje u saobraćaju se nastavljaju. Ovo nije samo nedavno, nego je postala nestvarna realnost. Rezultat su žrtve koje sistem nije zaštitio. A nosioci sistema, obnošioci svojih dužnosti i ne pomišljaju na ostavke. Niti se nude neka rješenja. Bude malo protesta i vike u medijima i opet se zaboravi. Do novog slučaja. Ni mašala ni aferim.

Ima još puno toga, ali za pametne dosta je i ovo.