Tehničke izmjene Izbornog zakona su suština promjene!

img

BiH

Usvajanje tzv. “tehničkih” izmjena Izbornog zakona, apsolutni je preduslov bilo kakve promjene na bolje u Bosni i Hercegovini. Platforma za progres o tome govori već pet godina.

Pozdravljam ultimatum Visokog predstavnika koji je dao sadašnjim vlastima da se ove izmjene usvoje hitno u Parlamentarnoj skupštini, kako bismo od sada imali poštene izbore koji će odražavati stvarnu volju građana. Iako mi je s jedne strane drago zbog ovakvog poteza, ujedno mi je i žao što nijedna vlast do sada nije postavila ovo pitanje kao prirotitet, niti je za njega pokušala naći rješenje. Čak ni pored samostalnih prijedloga Centralne izborne komisije BiH koji čekaju razmatranje i eventualno usvajanje od strane Parlamentarne skupštine.
 
Čitam i mlaku i uopštenu reakciju vladajućih stranaka koje načelno podržavaju ovakvo rješenje i pozivaju vlastite koalicione partnere da prestanu sa blokadama odluka koje bi omogućile zaštitu integriteta izbornog procesa.
 
Pitam se samo zašto na ovim pitanjima nisu uslovljavali te iste partnere kada su se odlučili na “kompromis” i zašto integritet izbornog procesa nije bio prvi prioritet u njihovom programskom djelovanju.
 
Činjenica je da su i oni kao i prethodna vlast pokazali nebrigu prema ovom pitanju i tako pokazali da je i njima, kao što je to bio slučaj sa SDA, stvarna volja građana potpuno nebitan faktor.
 
Postavlja se pitanje da li ijednoj vlasti, ijednom bloku političkih aktera (koji su skoro po pravilu nastali iz dvije velike stranke) odgovaraju pošteni izbori. To bi značilo da moraju imati programe, da moraju realizirati obećanja u toku svojih mandata, da moraju transparentno raditi… Većini se to “ne isplati”.
 
Zato pozivam Visokog predstavnika da što prije nametne ove izmjene Izbornog zakona jer one nisu samo tehničke. One su suština promjene!