Delegacija Platforme za progres odala počast stradalima u masakru na Markalama

img

Članovi Predsjedništva Platforme za progres, te predstavnici općinskih odbora Platforme za progres danas su odali počast sugrađanima koji su smrtno stradali u ovom masakru.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godine i 27. godišnjice stradanja naših sugrađana na pijaci Markale, upriličeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje na pijaci Markale, gdje je ujedno održan prigodan program u organizaciji Kantona Sarajevo.

Cvijeće su položili predstavnici nekoliko nivoa vlasti, kao i delegacija Platforme za progres koju su činili članovi Predsjedništva Platforme za pogres Nejira Sarajlić, Omar Memišević i Sanel Šarić, predsjednik Platforme za progres - Novi Grad, Armin Gerina, predsjednik Platforme za progres - Centar, Faik Đugum, te vijećnik Platforme za progres Željko Majstorović.

Tog dana, prije 27 godina, sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata od koje je smrtno stradalo 68 naših sugrađana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno. 

Najprometnija sarajevska pijaca Markale i tokom rata je bila jedna od lokacija opskrbe, te prilika za snadbjevanje stanovnika, tada opkoljenog grada.

Platforma za progres izražava saučešće porodicama poginulih.