SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM UBISTVA U OTESU

img

Očigledno je da zatvaranje očiju pred problemom kretanja migranata u našoj zemlji dovodi do najgorih posljedica po naše društvo.

Povodom ubistva koje se desilo sinoć u ilidžanskom naselju Otes, OO Platforma za progres - Ilidža poziva sve nadležne institucije da poduzmu sve neophodne korake i učine sve da osigura bezbjednost građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da zatvaranje očiju pred problemom kretanja migranata u našoj zemlji dovodi do najgorih posljedica po naše društvo. Nažalost, uvjerili smo se da je nerješavanje ovog problema za posljedicu imalo nasilno oduzimanje života našeg sugrađanina.

Tražimo od Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na državnom nivou, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da pod hitno donesu odluke o ograničenom kretanju migranata u svim zonama u kojima su smješteni.

Ministarstva finansija moraju pod hitno staviti na raspolaganje sredstva namijenjena upravo rješavanju problema koje sa sobom donose migranti.

Napominjemo da u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u Članu 2. Stav 1. stoji slijedeće - Pravo na život svake osobe zaštićeno je zakonom - i stoga posebno tražimo da Koordinaciono tijelo za migracije u BiH, kojim rukovodi ministar sigurnosti BiH, hitno objavi analizu stanja i plan rješavanja migrantske krize kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Ovaj slučaj se nije smio desiti, a sada kada se desio, insistiramo na hitnom poduzimanju akcije svih nadležnih kako bi se kretanje migranata stavilo pod kontrolu, a bezbjednost građana vratila u okvire slobodne i demokratske države.