Preuzmite odgovornost za odobravanje skupa u Sarajevu 16.maja!

img

Najavljena misa

Pozivamo sve predstavnike izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini koji su podržali i odobrili održavanje mise  u Sarajevu 16. maja 2020. godine, kao i sve pojedince koji su ovaj skup svojim političkim reagovanjem ili nereagovanjem inicirali i ohrabrili, uključujući predstavnike OHR, EU, OSCE i Vijeća Europe u BiH, da što prije javno istupe, detaljno obrazlože svoje stavove bosanskohercegovačkoj antifašističkoj javnosti i preuzmu odgovornost za eventualne negativne posljedice tog skupa, ne krijući se iza bilo kojeg naroda i vjeroispovijesti.   

Osobe koje predstavljaju izvršnu vlast, plaćene novcem građana Bosne i Hercegovine da osiguraju vladavinu prava u ovoj zemlji i procijene sigurnosni aspekt svakog okupljanja u skladu sa važećim zakonima i tekućim stanjem prirodne i druge nesreće, smatramo imenom i prezimenom odgovornim i tražimo da budu sankcionisane u skladu sa zakonom ukoliko na ovome skupu dođe do isticanja bilo kakvih fašističkih obilježja ili veličanja ustaškog i drugih fašističkih kolaboracionističkih pokreta i paradržavnih tvorevina, uključujući NDH, odgovornih za ubijanje nevinih građana Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine za vrijeme Drugog svjetskog rata.  

Nepobitno su sudskim presudama utvrđene činjenice da su ustaške i druge fašističke formacije ubile na  hiljade građana Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu samo zbog njihovog etničkog i vjerskog identiteta, odnosno antifašističkog i drugih ideoloških opredjeljenja. Takozvani „rasni zakoni NDH“ na koje su se pozivali tadašnji egzekutori primjer su administrativnog i sveopšteg zla.

Sve političke i vjerske autoritete u Bosni i Hercegovini pozivamo da u ovoj situaciji budu vrlo pažljivi i odgovorni, da promoviraju istinu i pravdu, ali i vjerske slobode koje su u Bosni i Hercegovini garantovane svim crkvama i vjerskim zajednicama.

Platforma za progres dijeli zabrinutost  Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i svih antifašističkih grupa i pojedinaca koji se bore za kulturu sjećanja na žrtve historijski poraženog, anticivilizacijskog fašističkog i svakog drugog jednoumlja.