Javna tribina "Obrazovanje bez politike"

img

Hotel Tuzla

Jedan od zaključaka Javne tribine održane u Tuzli u organizaciji Gradskog odbora Platforme za progres Tuzla je taj da depolitizacija kompletnog javnog sektora treba da se sprovede i u sferi obrazovanja kroz sve nivoe.

Javna tribina u Tuzli pod nazivom "Obrazovanje bez politike" je održana 06.10.2019. godine, u organizaciji Gradskog odbora Platforme za progres Tuzla.

Jedan od zaključaka je taj da depolitizacija kompletnog javnog sektora treba da se sprovede i u sferi obrazovanja kroz sve nivoe: od osnovnoškolskog do fakultetskog i to na način da se njome bave stručne osobe sa dokazanim referencama i iskustvom u ovoj oblasti.

Panelisti izuzetno posjećene tribine bili su prof. dr Aljo Mujčić, redovni profesor Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, prof. dr Amra Odobašić, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli, Selma Ćatibušić, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli i prof. dr Mirsad Hadžikadić, redovni profesor Univerziteta Sjeverna Karolina, SAD i predsjednik Platforme za progres BiH. Skupom je moderirala prof. dr Ermina Iljazović, redovni profesor tuzlanskog Medicinskog fakulteta istaknuvši na početku da su brojni primjeri pojedinačnih uspjeha kako onih koje znanje stiču tako i onih koji im znanje nesebično prenose, ali da iza toga, u pravilu, ne stoji sistemski rad institucija obrazovanja nego požrtvovanost pojedinca.

Platforma za progres polazi od pretpostavke da se razvoj i napredak bh. društva može ostvariti kroz poboljšanje i očuvanja kvaliteta obrazovanja u cilju dobijanja kvalitetne radne snage i kroz jednakost šansi pri prvom zapošljavanju, bazirano isključivo na postignutom uspjehu u prethodnom školovanju. Na ovaj način bi manji broj mladih napuštao zemlju jer bi stranačko zapošljavanje bilo znatno umanjeno.