Zlo se ne sprječava zlom!

img

BiH

Platforma za progres je stava da se zlo ne sprječava zlom i više je nego ikada potrebno ujedinjenje protiv zla.

Postalo je mučno gledati, slušati ili čitati o kolosalnim gubicima civila kao opravdanim u „podtekstovima“ izvještavanja zapadnih medija. Pojas Gaze, 13.000 ubijenih, od toga 5.000 djece, predstavlja se blagonaklono sa svrhom uništenja terorističke organizacije, kao da su sve terorističke krize na svijetu završavale bombardovanjem i terorista i svih taoca. Nigdje na svijetu ne možete pobiti školu punu djece da biste ubili i teroristu koji ih za taoce drži. Takva logika bi uništila svijet. Takav narativ je nedopustiv.

Ni humanitarno primirje (pauza) nije zaustavilo ubijanja i progon diljem zemlje i na Zapadnoj obali. Posebno svjetlo na Izrael baca oslobađanje taoca – djece, među kojima je i djevojčica koja je uhapšena i godinama bila zatočena zato jer je bacila kamen na one koji su joj oteli dom. Narativ koji mediji imaju spram rata u Ukrajini, neuporedivog po svim gubicima, bez korištenja bombi s bijelim fosforom, bez napada na škole, bolnice itd., daleko je oštriji. Stav država poput Turske i arapskih zemalja je licemjeran i svodi se na govore i molitve.

Razlog licemjerstvu je plinovod. Gaza je na plinu, a uz Izrael i Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija i Turska imaju svoje interese u planiranom plinovodu. Pred tim interesima umire sva humanost. A čak ni više od 80 ubijenih djelatnika UN-a nije promijenilo način izvještavanja i promatranje krize. Pa ni više od 50 ubijenih novinara u Gazi od 7.10., poslije napada Hamasa.

Platforma za progres je stava da se zlo ne sprječava zlom i više je nego ikada potrebno ujedinjenje protiv zla. Najbolji primjer je Bosna i Hercegovina, koja je bila i sama rastrgana fašizmom svake vrste, ali je preživjela. I danas se bori sa zaostavštinom koja postaje opasno rastuća, posebno na 49 posto zemlje koja slavi Dejtonski mirovni sporazum kao praznik, a ostavlja taj dio države nedostupnom svim drugima. Na istom tom prostoru odriču se slavne prošlosti svoga naroda i u ovom slučaju 'prostiru je strancima' jer tako odgovara trenutnoj vlasti. Narod sluđen gleda u jednako siromašnog neprijatelja, dok vlastodršci baštine resurse građana BiH kao očevinu. Njima odgovara jer njihova djeca nikad nisu ratovala.

Platforma za progres naglašava da je neophodno ujedinjene protiv zla, ujedinjenje u vlastitom interesu mirna života u blagostanju kojeg nam je tlo Bosne i Hercegovine obilno darovalo. Trenutna politika naše države je obezglavljena na sve mogu načine, ali možemo početi osvještavati veće zlo koje se događa i sprema svima, ako koliko sutra već ne prestane. Zauvijek. Bilo gdje.