Jasmina Numanović Stjepanović: "Porezi i doprinosi"

img

Tuzla

Vlada FBIH je donijela odluku da na račun svakog radnika poslodavac MOŽE isplatiti do 31.12.2022. godine do 1.080 KM bez obaveze uplate poreza i doprinosa. Čitaj neto radniku.

Divan je to gest za radnike, ako poslodavac odluči da mu šta uplati. Još ljepši je za poslodavce, jer će eto malo uštedjeti. Ovaj potez Vlade je sličan onome kada se napravi akcija i sniženje u prodavnicama odjeće i obuće, bijele tehnike i sl. Impulzivnom kupovinom te tjeraju da, iako ti ne treba ništa od te robe, moraš kupiti, jer ne možeš odoljeti sniženju.

Tako Vlada FBIH, umjesto sistemskog rješavanja problema visoke stope obaveznih doprinosa, donosi odluku koju će naravno najveći broj poslodavaca iskoristiti da “izvuku novce sa računa, a preko radnika”. Prepredeni premijer Novalić će u toku izborne kampanje obilaziti poslodavce i naravno isticati kako im je pomogao. Ne moramo ni zamišljati dalji razgovor i zahvalnost preduzeća prema ovom koraku.

Tako izvučeni novci će se koristiti za izborne kampanje najrazličitijih kandidata koji će nuditi “promjenu”

Pozivam Premijera Fadila Novalica da povuče ovu odluku i pristupi Izmjeni Zakona o obaveznim doprinosima, na način da se smanje doprinosi sa sveukupnih 70% na makasimalno 40%. Ovo je jedino i ispravno rješenje! Sve drugo su populizmi skriveni iza udobnih fotelja koje su vam vladajuće stranke omogućile.

Sistem pravi Novaliću, mani se zamazivanja očiju narodu!