Platforma za progres izdala zbirku "Bosanac i Hercegovac"

img

Sarajevo

U subotu, 19.03.2022. godine, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, održana je promocija zbirke poezije „Bosanac i Hercegovac“.

 Zbrika je rezultat projekta Savjeta za kulturu i umjetnost Platforme za progres, s ciljem promocije bosanskohercegovačke poezije, kulture i umjetnosti, kao i mladih i nezavisnih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Među dvadeset odabranih autora i autorica nalaze se uglavnom neafirmirani pjesnici i pjesnikinje okupljeni u ljubavi prema zemlji i čovjeku.


Nikolina Petković – Jalovičić, predsjednica Savjeta za kulturu i umjetnost Platforme za progres i članica Predsjedništva, govorila je o važnosti kulture, posebno u ovom trenutku, kada smo svjedoci teške situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu. Ovaj projekat ima za cilj pormociju kulture, ali i utjecaj na svijest ljudi o njihovoj vlastitoj odgovornosti da doprinesu boljem stanju u državi.


Lejla Idrizović, recenzentica Zbirke i predsjednica Savjeta za obrazovanje Platforme za progres, naglasila je da poezija i kulture uopće, nisu dovoljno zastupljeni u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, a kulturni projekti ne dobijaju dovoljno pažnje države. Bez obzira na poteškoće, poezija će nastaviti svoj životni put ka mijenjanju društva i svijeta.


Ljerka Petković, članica Savjeta za kulturu i umjetnost, poručila je kroz poeziju ostavljamo sliku društva kakvo jeste budućim generacijama i da zbog toga ovakvi projekti imaju neprocjenjivu vrijednost. Ova država neće dozvoliti da oni koji je vole i koji govore o njoj budu zaboravljeni.


Slobodan Šoja, historičar i diplomata, naglasio je da je kroz svoj rad dok je bio ambasadar veliku pažnju posvećivao kulturi i da je upravo ova oblast bila od velikog značaja u širenju pozitivne slike o Bosni i Hercegovini. Predložio je formiranje stručnog tijela koje će se baviti isključivo promocijom Bosne i Hercegovine u svijetu.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, ovu večer je nazvao čarolijom. Istaknuo je da je posebno neobično da jedna politička stranka izdaje zbirku poezije i poželio je svima da uživaju u snati umjetnosti i čaroliji koju ona stvara.
Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres rekao je da je posebno ponosan na ovo dostignuće Platforme za progres. Savjet za kulturu je ostvario nešto što u politici do sada nije bilo viđeno. Ova zbirka poezije je proizvod ljubavi, ideala, patriotizma, vjere u ljepotu ljudske duše i ubjeđenja da kultura i umjetnost mogu promijeniti stanje duha svakog pojedinca.


Promocijom je moderirao Adnan Vilašević. Glumica Irina Dobnik recitirala je najljepše stihove iz Zbirke, dok je Alen Lemešević, izuzetnim muzičkim nastupom doprinio da se ovo veče poezije, zaista pretvori u čaroliju.

 

Kultura ima svoj poseban jezik kojim se suprostavlja anticivilizacijskom narativu i djelovanju, stoga je podrška razvoju kulture u multikulturalnom bosanskohercegovačkom društvu, za Platformu za progres od najvećeg značaja.

Sretan svjetski dan poezije.