Konjic: Odblokirati račune zdravstvenih ustanova

img

Narodu je previše političkog prepucavanja

Platforma za progres daje punu podršku i čvrsto stoji iza riječi predsjednika Regionalnog odbora Platforme za progres Neretva, Aldina Džine, koji je upitio poruku bivšem direktoru JU „Opća bolnica“ Konjic da je „narodu previše političkog prepucavanja“.  Džino je jasno naglasio kako od političkog prepucavanja jedino političari imaju korist, dok obični ljudi trpe njihove posljedice.


Zbog kašnjenja isplate ličnih dohodaka usljed blokade računa od strane Poreske uprave FBiH, zdravstveni radnici su bili prinuđeni da svoja prava zatraže na ulici.
Džino je poručio da je neophodno odmah odblokirati račune ovih ustanova, kako bi se građanima i građankama Konjica mogle pružati zdravstvene usluge, a uposlenicima ustanova omogućilo da nastave dostojanstveno živjeti.
Najveću podršku Džini pružamo u njegovoj namjeri da se javno obznane i procesuiraju svi oni koji su odgovorni za ovakvo stanje u konjičkim zdravstvenim ustanovama.


Ovdje nije mjesto politici, već pravosudnim institucijama. Svi oni koji su doveli do toga da u vrijeme pandemije zdravstveni radnici, umjesto u ustanovama, budu na ulici, moraju odgovarati jer su direktno ugrozili i zdravlje i egzistenciju ljudi.
Zbog toga, Platofrma za progres također poziva da se odblokiraju računi, kako bi zdravstvene ustanove mogle da nastave s radom, a zatim i nadležne pravosudne institucije da ispitaju kako je došlo do toga da 320 zdravstvenih radnika 60 dana nije primilo platu.
U pitanju je zdravlje ljudi, u pitanju je odgovornost!