Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Platforme za progres

img

Kula Zmaja od Bosne predstavlja simbol borbe za nezavisnost Bosne u Osmanskom carstvu, a što nam pokazuje da se za njenu nezavisnost borilo od davnina.

Centralno obilježavanje Dana nezavisnosti u organizaciji Platforme za progres održano je danas u Gradačcu, na Centralnom spomen obilježju pored Kule Huseina - kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne.

Ne zaboravimo da se prije tačno 29 godina, na referendumskom pitanju: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda Bosne i Hercegovine, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”, većina naših državljana izjasnila za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda.

Svečano obilježavanje Dana nezavisnosti započelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima - poginulim borcima i civilnim žrtvama rata koje su upriličili Edin Selimović (Predsjednik GO Platforme za progres Gradačac), Alma Đerzić (Predsjednica skupštine Regije Sava), prof. dr. Mirsad Hadžikadić (Predsjednik Platforme za progres).

Dobrodošlicu iskrama, članovima i simpatizerima Platforme za progres poželio je Edin Selimović, nakon čega je prisutne pozdravila i Alma Đerzić predsjedavajuća Regionalne skupštine regije Sava. Manifestaciju ovog Dana upotpunio je i performans koji su pripremile naše vrijedne iskre Ekspertnog savjeta za kulturu.

Prisutnima se na samom kraju obratio i predsjednik Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić, napomenuvši da “Nije sramota pasti, nego je sramota ne ustati. Naš je zadatak i kada padnemo, a pasti ćemo, da ustanemo. Da ustanemo, kad god je zajednica, kad god je država, kad god smo mi u pitanju. I sada je cijela država na koljenima. Imaju oni koji je drže na koljenima, oni koji joj ne daju da ustane, ali ustajanje nije nešto što će vam neko dati, već nešto za šta se morate sami izboriti. Ustati je lakše uz pomoć nekog drugog, ali mora biti i volja da se ustane. Mi smo tu, bez obzira koliko bude trebalo, mi smo tu da ustanemo, bez obzira šta nam drugi govorili. Na nama je da znamo da se može!”.

Sretan ti Dan nezavisnosti Bosno i Hercegovino!