Sretan Dan nezavisnosti Bosno i Hercegovino

img

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine označavao je korak ka boljoj budućnosti zemlje.

 
Prije tačno 29 godina, na referendumsko pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda Bosne i Hercegovine, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”, većina naših državljana izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda.
 
Na referendum o nezavisnosti koji je održan 29.februara i 1.marta 1992.godine na zahtjev Badinterove komisije, izašlo je 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,44%. Na osnovu rezultata referenduma, Evropska ekonomska zajednica je 6. aprila 1992.godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu, a dan kasnije su to učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine, na osnovu rezolucije UN 755 primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih Nacija.
 
Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine označavao je korak ka boljoj budućnosti zemlje, ali je ujedno bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom koja je trajala do 14.decembra 1995.godine.
Od potpisivanja referenduma, 1.mart se smatra jednim od najvažnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu, te se ovaj Dan slavi kao državni praznik na osnovu Zakona o državnim praznicima koji je usvojila Skupština Republike Bosne i Hercegovine 1995. godine koji je i danas na snazi na osnovu odredbe o kontinuitetu pravnih propisa tzv. Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Ovim putem, Platforma za progres, njegujući i poštivajući prvi princip na kojem se zasniva, na principu država, želi da uputi iskrene čestitke svim građanima u BiH i dijaspori povodom 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa željom da svima nama država, njen razvoj, suverenitet i njena nezavisnost budu prioritet.