Dosta je bilo šutnje u Tuzli!

img

13.06. 5 do 12!

 

U pet do 12 građani Tuzle su simboličnom protestnom šetnjom poručili vlastima naše države: „Dosta je bilo šutnje“. Uslijed usložnjene epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona, protestnoj šetnji je prisustvovalo manje od 300 učesnika.  Građanke i građani Tuzle su poštovali apel Platforme za progres da se ne priključuju šetnji i aplauzom sa balkona ili ulica grada podržali protestnu šetnju.

Dostojanstvena kolona učesnika protestne šetnje mirno se kretala tuzlanskim ulicama i svi njeni članovi su imali zaštitnu opremu i poštovali fizičku distancu, u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

Tokom trajanja protestne šetnje, kolona se zaustavljala tri puta radi odavanja počasti. Delegacija je odala počast i položila cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na spomenik „Suza“ stradalim Jevrejima Tuzle u Drugom svjetskom ratu, a potom je cvijeće položeno na Kapiji te odata počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Predsjednik Platforme za progres prof. Mirsad Hadžikadić prisutnim Tuzlacima je sa Trga slobode poručio da Platforma ne odustaje od zahtjeva nezadovoljnih građana koji se tiču izbora, države i korupcije.

Pored deset ranijih zahtjeva, iz Tuzle smo poručili da želimo da se osigura podrška kulturnim institucijama koje rade na očuvanju onoga što čini duh Bosne i Hercegovine!

U toku sljedeće sedmice kao rezultat protestne šetnje, Gradski odbor Platforme za progres Tuzla će pokrenuti inicijativu za uvođenje elektronskog glasanja!

Zahvaljujemo se MUP-u Tuzlanskog kantona na profesionalnosti, svim učesnicima na poštivanju mjera, a dužni smo ponovo podsjetiti javnost da transparenti koji pozivaju na nasilje, mržnju ili vrijeđanje nisu u vlasništvu Platforme za progres!